O mica particica din sufletul meu....

17 septembrie 2011

Zacusca de fasole si ciuperci







E prima data cand fac zacusca. Am mai facut eu, dar eram doar pe post de ajutor de bucatar, pe langa mama mea..:))
Acum, ca am bucataria mea, am vrut sa fac o zacusca pe placul meu, care sa imbine mai multe arome.
Si a rezultat o zacusca delicioasa! V-o recomand cu drag! Va sfatuiesc insa sa respectati modul de preparare, daca vreti sa nu aveti probleme digestive, ca si dupa o zacusca obisnuita. Adoram zacusca, dar intotdeauna mi-era rau dupa ea, din cauza cepei prajite. Cumnata mea, Dana m-a invatat un mic truc foarte eficient. Asa ca acum, am fiert-o si abia apoi am prajit-o. Rezultatul? Nu schimba cu nimic gustul ei obisnuit, dar o face mai usoara pt stomac.
Si inca o mica schimbare la zacusca obisnuita, e faptul ca am adaugat si morcovi in ea, dupa ce am gustat zacusca grozava a Alexandrei, viitoarea mea cumnata, care pusese si morcovi.
Si ca ultima nota de schimbare adusa de mine, a fost faptul ca am adaugat si ciuperci.
Sunt incantata de zacusca mea! Vreo 3 borcanele s-au mancat azi. Mi-au mai ramas 18 borcane de 400 g.

Ingrediente:
  • 5 kg ardei si gogosari rosii
  • 2 kg ceapa
  • 2 kg fasole
  • 1 kg morcovi
  • 4-5 ardei iuti
  • 1 l bulion de rosii
  • 1 borcan 400g ciuperci
  • sare, piper, foi de dafin
  • 1/2 l ulei

Se pune fasolea la fiert. Intre timp, se curata ceapa si se fierbe intreaga aproximativ 10 minute. Pana fierbe ceapa, curatam ardeii si gogosarii si ii tocam cu robotul, apoi tocam si ceapa fiarta si strecurata.
Punem ardeii si ceapa la foc mic, sa fiarba putin in zeama lor. Tocam bine morcovii  si ii adaugam in oala. Amestecam bine. Cand zeama de pe ardei, ceapa si morcovi a scazut, adaugam uleiul. Mai lasam sa fiarba vreo 40-50 de minute, apoi adaugam fasolea fiarta si tocata si ciupercile. Dupa o jumatate de ora adaugam bulionul. Condimentam  cu sare, piper si o mana de foi de dafin.
Lasam la fiert pana incepe sa iasa uleiul deasupra si ea incepe sa se ingroasa. Daca nu o fierbeti bine, s-ar putea sa vi se strice.
Fierbinte, se toarna in borcane. Pe fundul unei oale largi asezam un prosop, punem borcanele si adaugam apa pana aproape  la marginea de sus a borcanelor. Lasam  pe foc mediu, aproximativ 40 de minute din momentul fierberii.





18 comentarii:

  1. Ce bine arata, n-am facut decit o singura data zacusca, dar din aia care trebuie mincata in citeva zile... A ta arata minunat, iar pe feliuta de piine... hmmm, mi s-a facut foame, chiar daca e cam devreme pentru o papita din asta... Pupici si o duminica placuta !

    RăspundețiȘtergere
  2. imi place mult zacusca dar afara de varianta mea de zausca de vinete pentru lenesi n-am facut niciodata singura.doar am papat facuta de mami :))
    pupicei si o duminica minunata!

    RăspundețiȘtergere
  3. interesanta zacusca :) i mutumim pentru sfaturi e bine de stiut!!o duminica frumoasa!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Prima felie de paine cu zacusca este a mea,ca de nu ,ma supar.Pupicei!

    RăspundețiȘtergere
  5. Daniela, serveste-te de la mine, daca tu inca nu ai facut..:)) Pup

    RăspundețiȘtergere
  6. Sarah, niciodata nu e prea tarziu sa incerci. Stiu, e cam mult de lucru, dar, merita, ca nu faci decat o data pe an..:)) O duminica frumoasa si tie!

    RăspundețiȘtergere
  7. @Fantezie in bucatarie, sper sa iti prind bine! O duminica frumoasa si tie! Multumesc de vizita! Te mai astept!pupici

    RăspundețiȘtergere
  8. Sigur, Dia, prima felie va fi a ta!:)) Te astept! Pup!

    RăspundețiȘtergere
  9. wau, deschid blogul si ce vad, zacusca. Cum sa iti spun, vrei ,nu vrei ,pana nu se termina zacusca ma ai musafir :)

    Bine ai venit in blogosfera, bine ca te-am gasit, dupa mirosul de zacusca am venit , spor la bucatarit si sa ne ademenesti cu bucate alese :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Boscodina, esti binevenita oricand! Ma bucur ca si tie iti place zacusca. Multumesc de primire in blogosfera si de vizita! Te mai astept (nu doar pt zacusca)..:)))Pupici

    RăspundețiȘtergere
  11. Arata bine... la iarna ma invit la o portie. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  12. Sara, te astept cu drag....si mai repede..:)) Pup

    RăspundețiȘtergere
  13. Fasole si ciuperci înca nu am combinat, dar sigur îmi place. Arata tare bine.
    Pupic.

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu le-am combinat niciodata dar trebuie sa fie tare buna!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  15. Incearca, Flory, daca iti plac ciupercile. E super! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  16. Arata fooarte bine! Am facut si eu anul trecut cu ciuperci, e o bunatate! Pup!

    RăspundețiȘtergere