De
ce i-am spus asa? Pentru ca e cel mai bun tort pe care l-am mancat pana
acum. Ii multumesc Lissei pt inspiratie..E grozav! Eu l-am facut cu
ocazia zilei de nastere a nepotelei mele, Miriam, care a implinit un
anisor ; tocmai de aceea am ales sa il fac sub forma cifrei 1.
In reteta originala tortul era imbracat in pasta de zahar, dar eu am
preferat sa il imbrac in frisca, iar deasupra sa pun gelatina rosie.
Ingrediente
Blat:
- 5 oua
- 5 Lg apa
- 10 Lg zahar
- 10 Lg faina.
- 200 g ciocolata alba,
- 3 galbenusuri,
- un albus,
- 150 g zahar,
- 400 ml frisca,
- 12 g gelatina,
- esenta de vanilie.
- 2 oua intregi
- 4 Lg zahar
- 450 g capsuni+3 Lg zahar
- 400 ml frisca
- 12 g gelatina
- 200 g ciocolata amaruie
- 70 ml frisca lichida
- apa
- zahar
- esenta vanilie
- 300 ml frisca
- 1 gelatina de culoare rosie
- 1 pahar de compot de cirese sau capsuni
- Portii: 12
- Timp de preparare: peste 120 minute
Mod de preparare reteta
Se face blatul si se coace. Rece, se taie in 3 parti orizontale egale. Daca vreti, puteti sa-l taiati in forma dorita, cifra 1 am facut eu (l-am copt in 2 tavi de cozonac).Crema de vanilie:
Gelatina se hidrateaza in 4-5 lg de apa fierbinte.
Galbenusurile se pun impreuna cu zaharul+ 4 Lg de lapte + 2 Lg esenta vanilie pe baie de aburi pana se ingroasa.
Albusul se bate spuma, frisca se bate si se amesteca impreuna cu albusul ,se pune si crema de galbenusuri ,ciocolata alba topita si apoi gelatina si esenta de vanilie.
Se pune o foaie de blat ,se insiropeaza cu apa ,zahar si esenta de vanilie, apoi se pune crema peste si urmatoarea foaie de blat. Acest blat nu se insiropeaza!
Crema de ciocolata:
Peste acest blat se pune crema de ciocolata: 200g ciocolata topita pe abur cu 70 ml frisca.
Crema de capsuni:
Ouale cu zaharul se pun pe baie de abur si se amesteca pana se ingroasa si apoi se lasa la racit.
Capsunii se mixeaza cu zaharul.
Frisca batuta se amesteca cu crema de oua ,cu pireul de capsuni si cu gelatina hidratata in cateva lg de apa fierbinte.
Crema rezultata se pune peste foaia cu ciocolata, iar deasupra ultima foaie de blat.
Se da la rece pt 2 ore.
Ornarea:
Se orneaza deasupra cu gelatina, preparata dupa instructiunile de pe plic, iar pe margini, dupa imaginatie, cu frisca.
foarte frumos si sigur yummy-delicios tortul.la multi ani lui Miryam,sa creasca mare,mare frumoasa si sa fie sanatoasa.pupicei
RăspundețiȘtergerearata fff apetisant... felicitariii
RăspundețiȘtergereO bunatate frumoasa ai pregatit.Te pup!
RăspundețiȘtergereFrumos tortul! Felicitari!
RăspundețiȘtergereYamii, ce-as minca si eu o feliuta... La multi ani nepotelei ! iar tie la cit mai multe torturi delicioase... Pup !
RăspundețiȘtergereSigur e minunat ca toate torturile Lissei de altfel.Frumoasa si ideea ta,iar eu ador torturile cu frisca.Pupici si o saptamana placuta!!!
RăspundețiȘtergereFelicitari! Arata f bine!
RăspundețiȘtergereSarah, Giovanna, Dia, Cristina, Daniela, Petronela....
RăspundețiȘtergereva multumesc mult!!!!!Pupici
buuun de tot...Sa-ti traiasca nepotica, sa creasca mare si sanatoasa!
RăspundețiȘtergereMultumesc, LIANA! Te mai astept in vizita!
RăspundețiȘtergere