O mica particica din sufletul meu....

2 decembrie 2011

Mozzarella/Cascaval de casa



Nu stiam cum s-o numesc:mozzarella sau cascaval, pt ca e ceva intre cele doua..:))
E un fel de cascaval de o consistenta putin mai moale ca si cel de cumparat, dar cu un gust foarte foarte bun. Poate fi servit pe platoul de aperitive sau branzeturi, pe pizza sau la ce vreti voi. De rezistat nu stiu cat rezista fara sa se strice, dar va garantez ca eu il am de vreo 3 saptamani in frigider si nu si-a schimbat deloc gustul. In plus, nu se usca dupa ce il incepi, ca si cel de cumparat... E o reteta pe care am facut-o din intamplare, pot sa zic, si asa, din curiozitate, sa vad si eu ce pot face cu laptele..:)) Si de atunci prepar mereu, pt ca" intamplarea aceea" s-a dovedit a fi foarte buna si pe gustul meu..:))

Ingrediente

  • 4 litri de lapte de vaca integral (de tara)
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • sare
  • Portii: 1Portii: 1
  • Timp de preparare Timp de preparare: sub 30 minute

Mod de preparare reteta

Laptele se pune intr-o oala si se lasa de seara pana dimineata, sau de dimineata pana seara la temperatura camerei.
Dupa ce se scurge acest timp, puneti oala cu laptele la foc mediu impreuna cu zeama de lamaie. Veti observa dupa cateva minute ca laptele incepe sa se lege si sa formeze un fel de branza elastica si moale.
Nu amestecati in lapte! Lasati sa ajunga temperatura laptelui aproape de fierbere, moment in care opriti focul. Nu asteptati pana fiarbe laptele!
Cu o strecuratoare fina pentru lapte, incepeti sa luati incet branza rezultata si o puneti pe masura ce o luati int-un vas. Veti observa ca are consistenta unei gume.
Cand ati terminat-o de luat toata, adaugati putina sare, amestecati si apoi apasati cu podul palmei branza. Zerul o sa iasa afara. Aruncati-l sau folositi-l la alte preparate sau pur si simplu beti-l asa gol, pt ca se spune ca ar fi un adevarat medicament impotriva anemiei, obezitatii, glicemiei, etc.
Continuati sa framantati branza care devine ca o bila elastica, pe masura ce iese zerul din ea. Daca vreti cascavalul mai moale, lasati putin zer in branza. Daca il vreti mai tare si doriti sa il pastrati mai mult timp, stoarceti bine tot zerul din cascavalul rezultat.
Puneti bila de cascaval pe o folie alimentara si dati-i forma dorita: alungita sau rotunda.
Pastrati-l la frigider.



28 de comentarii:

  1. are o consistenta frumoasa,ar trebui incercat ca nu are consevanti:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Super buna ideea! Eu nu ma omor cu cascavalul cumparat si cred ca mi-ar placea mai mult facut in casa! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. CRED CA ESTE DELICIOS,NICIODATA N-AM FACUT CASCAVAL ACASA!PUPICI

    RăspundețiȘtergere
  4. Danutza, nici mie nu-mi prea place cel de cumparat. Ti-l recomand pe acesta, deci...:))

    RăspundețiȘtergere
  5. oh wow1 super tare! am s aincerc si eu.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu iti dau semifreddo,tu imi dai o bucata de brinzica? :)
    Arata tare bine.Am salvat-o.

    RăspundețiȘtergere
  7. Giovanna, sa-mi spui cum ti-a iesit, daca o incerci..Pup

    RăspundețiȘtergere
  8. Paradis, gata! S-a facut!..:)) Pupici

    RăspundețiȘtergere
  9. Cascavalul eu doar acasa il fac,stiu ca este foarte bun.Si acesta arata foarte bine,si este bun cu siguranta.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  10. Alinutza am si eu reteta : la 10 l de lapte se pune 100 ml otet, doar cantitatea difera, in rest modul de prepare e la fel . O sa fac si eu din lapte mai putin si reteta ta ma ajuta la cantitati. Te pup!!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce bine arata cascavalul tau... pacat ca aici nu gasesc lapte adevarat de tara... Servesc o feliuta virtuala, ca asta e sanatos si fara conservanti... Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  12. Iti doresc din inima, sa ai un sfirsit de an minunat iar noul an sa va aduca (tie si celor dragi) multa sanatate, fericire si realizari !
    La multi ani !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desi cu mare intarziere, iti multumesc mult pt urari, Daniela! La fel iti doresc si tie in Noul An! pupici

      Ștergere
  13. This post is just what I was about to make. I make some of soft cheeses, but mozzarella is next. Thanks for sharing the recipe!

    RăspundețiȘtergere
  14. Sa inteleg ca laptele trebuie folosit nefiert...Dar, daca l-as fierbe inainte(asta ca sa stau eu linistita im ceea ce priveste bacteriile), l-as lasa la racit putin si as adauga lamaia? Tin minte, ca ii faceam lui Gabriel, cand era bebelus, branzica de casa din laptele fiert inainte.
    Multumesc,
    Stefania

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stefania, nu stiu. Ma tem sa nu-ti iasa apoi altceva...adica branzica de vaca normala. Te pup si te mai astept in vizita!

      Ștergere
  15. Multumesc pentru reteta, nu am facut inca "branza" de casa dar reteta ta este atit de bine descrisa incit am sa incerc sigur. Roswitha (MiRa Cakes)

    RăspundețiȘtergere
  16. Multumesc de apreciri, Roswitha. Sa o incerci si sa-mi spui cum ti-a iesit. pup

    RăspundețiȘtergere
  17. am vrut sa fac si eu reteta,doar ca mie nu mi-a iesit:((
    am lasat laptele de ieri de la ora 16 pana azidimineata la ora 10,avea smantana deasupra,dar nu am mestecat in el,am pus o lingurita de zeama de lamaie si l-am pus pe foc,dar nu mi s-a facut cum arata al tau in prima poza,am mai pus putina zeama de lamaie si l-am lasat pe foc si tot nu mi s-a facut asa,nu l-am lasat sa fiarba...oare unde am gresit??????:((

    RăspundețiȘtergere
  18. nu mi-ai spus ce s-a intamplat totusi cu laptele. Ti-a iesit branza sau nu s-a branzit deloc? Pt ca nu am un termometru ca sa masor lichidul si mie mi s-a intamplat sa las prea mult pe foc si a rezultat branza, o branzica delicioasa, dar care nu avea nimic din cosistenta cascavalului/mozzarelei, adica sa fie elastic si compact. Nu stiu unde ai gresit. Mai ales ca nu stiu nici ce ti-a iesit. Imi pare rau...

    RăspundețiȘtergere
  19. I like the helpful information you provide in your articles.
    I'll bookmark your blog and check again here regularly. I am quite sure I will learn plenty of new stuff right here! Best of luck for the next!

    Here is my page; Calculate Bmr

    RăspundețiȘtergere