O mica particica din sufletul meu....

25 septembrie 2012

Ciorba de linte cu afumatura




Pentru prima data am incercat lintea. Am vrut si eu sa gust delicatesa cu care Iacov l-a pacalit pe Esau sa-si vanda dreptul de intai nascut. Am studiat nenumarate retete de preparare si nu m-a atras niciuna. Pentru ca niciuna nu era cu ceva "carnita"...:))) Si cum eu sunt o mare carnivora, m-am decis sa o fac eu cum ma taie capul. Si am fost multumita de rezultat. Doar ca nu am stiut timpul de fierbere a lintei si mi s-a cam sfaramat. Asta tot din cauza unora care au zis ca lintea se fierbe greu si trebuie tinuta in apa inainte. Povesti! In 20 de minute era fiarta complet.Pana mi s-au fiert legumele celelalte pe care le-am pus dupa ea, dumneaei a inceput deja sa se "dizolve"..:)) Un minus: ma asteptam ca ciorba sa fie rosie! Da de unde! Nici lintea macar nu a ramas rosie ci s-a facut un galben-pal.... 

Ingrediente

  • 2 cani linte- rosie am pus eu
  • 200 g afumatura (eu am pus ceafa afumata)
  • 1 morcov mare
  • 1 ceapa mare
  • 1 ardei rosu mare
  • 1 lingurita sos chilli (optional)
  • 3 linguri pasta de rosii
  • 200 g smantana grasa
  • sare, piper, 2 cuburi knorr
  • un varf de lingurita chimen macinat
  • frunze de telina+ patrunjel tocate foarte marunt
  • Portii: 6Portii: 6
  • Timp de preparare Timp de preparare: sub 60 minute

Mod de preparare

Ceapa, morcoviul si ardeiul se toaca, afumatura se taie marunt si se calesc toate la foc mic in putin ulei de masline. Se adauga pasta de rosii si chilli , iar apoi  se umple oala cu apa. Cand fierbe, se adauga lintea si condimentele. Dupa ce lintea e fiarta, opriti focul si adaugati smantana, subtiata dinainte cu zeama din oala si amestecati bine. Tocati verdeata si puneti-o in oala, apoi acoperiti oala 5 minute. Serviti-o cu ce vreti voi.
Mie mi s-a parut ca seamana destul de bine cu ciorba de fasole.


20 de comentarii:

  1. Nici eu n-am mancat/gatit linte pana acum! Ma bucur mult ca ai spus cateva detalii despre linte, fiindca o sa ma ajute sa o gatesc cum trebuie...ca de incercat sigur incerc si eu :)

    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. poate ca difera culoarea lintei in cazul fierberii..nu stiu.

      Ștergere
  2. Noua ne lace tare mult lintea!!!Foarte bine arata ciorba!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am mancat odata iahnie de linte, sau ceva de genul si mi-a placut mult, cu siguranta si in ciorbica e ff buna. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred k e tare buna. N-am mai mancat nici eu pana acum.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nici eu nu am mancat linte,dar sigur o incerc,arata super!!!.puppp!

    RăspundețiȘtergere
  6. Recomand ciorba de Linte,este delicioasa! hugs

    RăspundețiȘtergere
  7. consum de vre-un an linte si pot sa spun ca imi place tare mult !

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu am facut niciodata.Dar vazand reteta ta ma tenteaza...te pup!

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu fac linte, dar n-am papat niciodat ciorbica... Cu afumatura e un deliciu... eu fac mincarica scazuta, dar daca pun bucatele de kaiser afumat, mama, mama, ce bunaciune iese... Acum ma ling de buzute, daca tot am savurat mincarica ta... Pupici !

    RăspundețiȘtergere